Özellikle iş yaşamına katılan bayanlar ve zamanın bizi yutmaması için adeta saliselerle yarış yaptığımız şu dönemlerde hepimiz mide dostu, içimizi baymayan, ferahlatan, sağlıklı salatalar yeme arayışındayız. Ben de evlerimizde yaptığımız salataları göz önüne getirdim ve gerçekten ürün çeşitliliğini kullanmadığımızı düşündüm.
Peki Dünyada bu durum nasıldı?..
Elbette onlar da bölgelerinde yetişen ürünler üzerinden salatalar yapıp yemekte, fakat biz bu kadar şanslıyken neden daha da fazla çeşitli salatalar yemiyoruz. Gerçek şu ki restaurantlarımızda bu durum bu kadar vahim değil ama onlar da tutucu (yani haklı olarak çekimserler). Müşteri odaklı çalıştıklarından ve müşteri memnuniyeti her şeyin üzerinde olduğundan alışılmışın dışına çıkmak istemiyorlar. Esas kızdığım ve biraz sert konuşmam gereken konuda salata soslarındaki zeytinyağ-limondan vazgeçemeyişimiz. Evet süper ikili olabilirler ve ben de bir Egeli olarak çok severim bu aşukla maşuğu. Fakat şeflik damarım tuttuğundaysa bu ikilinin dışına çıkılması kanısındayım.
Konumdan sapmamak için bu salata soslarını fazla uzatmayacağım ve ileride size çok farklı ve çeşitli tarifler vereceğimi buradan müjdeleyebilirim.
Bugün ise size Asya 'dan, Ortadoğu 'dan, Avrupa 'dan ve Güney Amerika 'dan birer salata örneği vereceğim. Şimdi birlikte bu pratik tariflere bakalım.
Asya Kıtası Hindistan'dan ; Channa dal Salad
Gerekli Malzemeler :250 gr sarı mercimek
75 gr soğan kırmızı (küp küp doğranmış)
75 gr domates (küp küp doğranmış)
25 ml limon suyu
20 gr yeşil biber (isteğe göre doğranmış)
10 gr taze kişniş (Görüntü olarak maydanozun ikizi olsa da tat olarak çok farklıdırlar) (ince kıyım doğranmış)
5 gr kimyon
25 ml mısır yağı
3 gr zerdeçal (toz)
9 gr tuz
Hazırlama :
Sarı mercimeği 20 dk boyunca haşlayın, süzün, soğutun. Mısır yağı, limon suyu, kimyon, tuz ve toz zerdeçalı karıştırın. Doğranmış ürünleri soğuttuğunuz mercimeklere ilave edin, karıştırın ve mısıryağlı, limon sulu sosumuzla birleştirin.
Afiyet olsun.
Not: Asya ülkelerinde özellikle Hindistan,Vietnam,Tayland ve Endonezya' da baharatları kullanmadan önce ısıtılmış tavada 1 dk kokusu ortaya çıkana kadar sotelenir. Kızdırılmış baharatlar daha sonra yemeğe veya salataya ilave edilir.
Ortadoğu Lübnan'dan ; Tabouleh
Gerekli Malzemeler :
200 gr Maydanoz (İnce kıyım doğranmış)
30 gr Taze Soğan (İnce kıyım doğranmış)
200 gr Domates (Küp küp doğranmış)
20 gr Taze Nane (İnce kıyım doğranmış)
50 gr İnce Bulgur
50 ml Zeytinyağı
25 ml Limon suyu
3 gr Toz tarçın
9 gr Tuz
Hazırlama :
İnce bulguru 15 dk sıcak suda bekletin. Süzün, doğranmış ürünleri ilave edin. Karıştırın.
Sosu için; zeytinyağı, limon suyu, toz tarçın ve tuzu karıştırın.
Sosu salatanızla birleştirip, karıştırın.
Sosu için; zeytinyağı, limon suyu, toz tarçın ve tuzu karıştırın.
Sosu salatanızla birleştirip, karıştırın.
Afiyet olsun.
Not: Profesyonel mutfaklarda "konkase domates" adını verdiğimiz bir teknik vardır. Bu konkase domatesi yapmak için, domatesi soyup 4'e bölüyoruz ve içerisinden çekirdeklerini ve suyunu çıkartıyoruz. Kalan kısmını küçük küpler halinde doğruyoruz. Bu salatayı yaparken konkase domates işlemini uygularsanız daha iyi olacaktır.
Avrupa Almanya'dan ; Kraut Salad
Gerekli Malzemeler :
200 gr Beyaz Lahana
50 gr Beyaz Soğan
50 gr Beyaz Soğan
15 gr Tereyağ
50 ml Tavuk suyu
20 ml Beyaz Şarap Sirkesi
20 ml Zeytinyağı
3 gr Şeker
20 ml Zeytinyağı
3 gr Şeker
6gr Tuz
3 gr Karabiber
Hazırlama :
Tavayı ısıtın ve tereyağını ekleyin.Soğanları soteleyin daha sonra lahanaları ekleyin.Hafif renk alınca tavuk suyunu ilave edin. Suyu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin. Fazla suyu süzüp ocaktan alın ve bir kaseye koyun. Sos için beyaz şarap sirkesi, zeytinyağı, şeker, tuz, karabiberi birleştirip çırpın. Kasemizdeki lahanalarla sosu birleştirin.
Afiyet olsun.
Güney Amerika Meksika'dan ; Salsa Fresca
Gerekli Malzemeler :
200 gr Konkase
domates
50 gr Kırmızı
soğan (küp küp doğranmış)
50 gr Kırmızı biber (küp küp doğranmış)
50 gr Sarı biber (küp küp doğranmış)
50 gr jalepano biber (küp küp doğranmış)
50 gr jalepano biber (küp küp doğranmış)
1 adet Sarımsak (rendelenmiş)
25 gr Kişniş (yapraklarını ayıkla,ince kıy)
1 adet Lime
Hazırlama :
Afiyet olsun.
Not: Lime, limongillerden dış kabuğu yeşil, ekşimsi tadı olan bir meyvedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder